Scheepsmotoren Event breidt uit met bedrijfsbezoeken

Wie volledig wil worden bijgepraat over biobrandstoffen in de scheepvaart kan zich vanaf nu aanmelden voor deelname aan het Scheepsmotoren Event 2024. Deelnemers hebben bij deze editie voor het eerst de mogelijkheid om voorafgaand aan het congres op bedrijfsbezoek te gaan bij Pon Power, Discom of Koedood Marine Group.

Ronald Kornet op het podium tijdens de vorige editie van het Scheepsmotoren Event. Foto Marcel Cazemier / ProMedia

Deze optionele bedrijfsbezoeken zorgen op donderdag 26 september voor extra verdieping op het thema biobrandstoffen. Ze staan op het programma van 08:30 tot 10:30 uur. Bij Pon Power in Papendrecht krijgen deelnemers onder meer het laboratorium, de testfaciliteit en de hal waar nieuwe motoren worden gebouwd te zien. Bij Discom in Alblasserdam voert de rondleiding langs de werkplaats en productiehal en bij Koedood Marine Group worden de kantoren en bedrijfshallen in Hendrik-Ido-Ambacht bezocht.

Nú al verduurzamen

In Theater Cascade in diezelfde plaats begint aan het einde van de ochtend de vierde editie van het Scheepsmotoren Event. Het thema van de dag is bepaald niet uit de lucht gegrepen. De scheepvaart staat immers voor enorme verduurzamingsuitdagingen, maar veel technologieën om die te realiseren zijn nog volop in ontwikkeling. Het zal heel wat jaren duren voor die volop beschikbaar en betaalbaar zijn. Biobrandstoffen bieden daarentegen nú al de mogelijkheid om de schadelijke uitstoot van Nederlandse schepen aanzienlijk terug te dringen.

Gezegd is natuurlijk makkelijker dan gedaan en daarom biedt het Scheepsmotoren Event 2024 uitkomst. Verschillende experts zullen het thema biobrandstoffen van alle kanten belichten en in gesprek gaan met de deelnemers. Hoe kunnen biobrandstoffen op korte termijn het verschil maken terwijl andere schone technologieën nog jaren op zich laten wachten? Wat zijn de verschillen tussen de brandstoffen FAME en HVO? Hoe gaan verzekeraars en motorenleveranciers met biobrandstoffen om? En welke inzichten hebben diverse praktijktests opgeleverd?

Aanmelden

Deze en nog veel meer vragen worden op donderdag 26 september beantwoord tijdens het Scheepsmotoren Event 2024. De aanmelding is nu geopend.


Dit artikel is geschreven door Vincent Krabbendam en verscheen op 8 juli 2024 op Schuttevaer.nl.

Kom naar het Scheepsmotoren Event 2024!

Ontdek alles over de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden van biobrandstoffen voor de binnenvaart. Het Scheepsmotoren Event biedt een unieke kans om diepgaande kennis op te doen en te netwerken met experts en marktleiders in de maritieme sector.

Registreer u hier >

morenews

Praktijkproef moet vragen over FAME beantwoorden

Acht schepen gaan onder toezicht van TNO een jaar lang varen op verschillende FAME-blends. Deze biobrandstof wordt gezien als belangrijke verduurzamingsmogelijkheid voor de binnenvaart. Maar het product heeft een slecht imago. Het zou motorproblemen veroorzaken. Het TNO-onderzoek moet daarin verandering brengen. Jesse de Boer houdt zich als scientist innovator bij TNO onder meer bezig met… Lees verder ›

‘Binnenvaart nu al verduurzamen kan alleen met biobrandstoffen’

Er komen op langere termijn steeds meer mogelijkheden om de binnenvaart duurzaam te maken. Maar de komende jaren bieden alleen biobrandstoffen uitkomst, stelt branchemanager Michel Voorwinde van Bovag Energiesystemen en Revisie. ‘Ik maak me wel zorgen om de flegmatieke houding van veel binnenvaartondernemers.’ Binnen Bovag Energiesystemen en Revisie houden de aangesloten bedrijven zich bezig met… Lees verder ›

DAF ms La Coruña draait vlekkeloos op HVO100

De gemariniseerde DAF Paccar Euro 6 dieselmotor in het Canal Du Nord-schip La Coruña draaide 1500 uur probleemloos op de biobrandstof HVO100 in het kader van een door De Vlaamse Waterweg gesubsidieerde test. Vanwege het prijsverschil vaart schipper Thierry Vleminckx intussen weer op normale gasolie. Die omschakeling verliep ook zonder problemen.   Thierry en Simone Vleminckx… Lees verder ›